You are currently viewing Video posnetek strokovnega posveta o enakosti spolov
Posvet

Video posnetek strokovnega posveta o enakosti spolov

NOVO

Strokovni posvet Kako učinkovite so lahko državne institucije za enakost spolov? je 5. marca 2015 organiziralo Slovensko sociološko društvo ob obeležitvi 50 – letnice ustanovitve društva. Oglejte si video posnetek posveta, v nadaljevanju pa objavljamo medijske odzive in foto galerijo.

Zaključki s posveta >>>

***

Objavljamo poročilo STA s strokovnega posveta “Kako učinkovite so državne institucije za enakost spolov?” in fotogalerijo.

Ljubljana, 5. marca (STA) – Vprašanju enakost spolov je Slovensko sociološko društvo posvetilo današnji strokovni posvet, prvega v nizu, s katerim bodo obeležili 50 let svojega delovanja. Uvodoma sta zbrane nagovorila predsednik DZ Milan Brglez in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Oba sta ugotavljala, da polne enakosti spolov še nismo dosegli.

Uveljavitev splošne volilne pravice, pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, pravica do enakega plačila, ne nazadnje tudi dejstvo, da imamo v trenutnem sklicu DZ največje število poslank do sedaj – vse to so civilizacijski dosežki, ki so jim botrovali tako mednarodni kot domači emancipatorični boji, je izpostavil Brglez.

Kot je dodal, pa pred popolno uveljavitvijo načela enakosti spolov v naši državi kot tudi drugje po svetu leži še kar nekaj ovir: nekatere so pravne, druge institucionalne in tretje zgolj miselne – osnovane na golih predsodkih.

Tudi varuhinja je ugotavljala, da nikakor še ne moremo biti zadovoljni in da je bolj za pravice v praksi šele na sredi poti. Enakost na papirju, v zakonodaji in ustavi, ni dovolj, je poudarila.

Kot je navedla, ženske kljub višji izobrazbi še vedno po večini zasedajo manj odgovorna in tudi slabše plačana delovna mesta, v službi težje napredujejo, več je registrirano brezposelnih, pogosteje so izpostavljene revščini.

Poleg tega so ženske še vedno tiste, ki doma opravijo več dela in dom še vedno ostaja njihova domena, čeprav so spremembe in sodobni moški razumejo zaposleno žensko, pravi varuhinja. Velike težave pa so po njenih besedah tudi na področju preprečevanja in boja proti nasilju nad ženskami, pri varuhu se srečujejo tudi s prijavami zaradi spolnega nasilja in mobinga.

Čeprav se je Nussdorferjevi uvedba kvot za ženske v politiki sprva zdela ponižujoča, pa sedaj meni, da so bile nujne in da postaja samoumevno, da imamo ženske na funkcijah v politiki, poslanke in ministrice. Običajno pa je nad žensko “visok steklen strop”, ki onemogoča, da bi napredovala, kot bi lahko, zlati na funkcijah v gospodarstvu.

Gre za proces, kjer spremembe potekajo počasi, je dejala predsednica sociološkega društva Milica Antić Gaber. Po njenih besedah je treba istočasno delati na več področjih: pomembni sta tako javna kot zasebna sfera.

Nekaj pripomore zakonodaja, kajti če ta na primer omogoča, da moški koristi dopust za nego in varstvo otroka, obstaja večja verjetnost, da ga bo tudi izkoristil. Poleg tega pa se morajo spreminjati tudi razmere v okolju, kjer moški živi in dela, je pojasnila Antić Gabrova.

Sicer pa je uvodoma opozorila na nekaj neugodnih trendov, na vse številčnejše poskuse enačenja zagotavljanja enakosti spolov s preprečevanjem diskriminacije ter premike k obravnavanju te problematike na individualno raven, s čimer se zanemarja strukturne vidike neenakosti in diskriminacije na družbeni ravni. Ti premiki pa prispevajo k marginalizaciji enakosti spolov kot političnem cilju.

Današnji strokovni posvet ima naslov Kako učinkovite so državne institucije za enakost spolov?. Vprašanja so se lotili po časovnih obdobjih, od tistega pred letom 1990 do zadnjih let, po vstopu v EU do danes.

tz/td

Preostali medijski zapisi:

Dnevnik: Moški imajo za tretjino višje pokojnine

Delo: Lepe lutke je lažje obvladovati

Metina lista: Kreiranje politične arhitekture v Sloveniji

Spol.si: O posvetu enakosti spolov in festivalu

Delo: Gostujoče pero: Milica Antić Gaber

Siol: Za enakopravnost spolov lahko poskrbi tudi država

Radio Študent, oddaja Kultivator, 6. 3. 2015

Radio Slovenija, Dogodki in odmevi, 8. marec 2015 (na 2’34 min)

Fotogalerija (foto: Rok Ramšak)