You are currently viewing Dokumentarna filma Ženske

Dokumentarna filma Ženske

Slovensko sociološko društvo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Dokumentarnim programom RTV Slovenija vabi v torek, 23. februarja 2016,ob 19. uri v dvorano Kinoteke na ogled dokumentarnih filmov Ženska režiserke in scenaristke Majde Širca, v katerih avtorica skozi ženski pogled prikaže številne angažirane posameznice in njihova društva, kakor tudi njihova zavzemanja za pravice žensk v našem prostoru. Pri tem pa se njen pogled ne ustavi v preteklosti, ampak poseže tudi v današnje dni in opozori na številna nerešena vprašanja in probleme, stereotipe in predsodke v odnosu do žensk.

S filmoma avtorica zapolnjuje pomemben delček v mozaiku dokumentiranja zgodovine žensk na Slovenskem, ki še vedno ni deležna dolžne pozornosti tistih, katerih skrb bi morala biti usmerjena tudi v ta del odkrivanja, razkrivanja in ohranjanja naše skupne zgodovine.

Po ogledu filmov (2 x 50 min) bo sledil pogovor z avtorico.

Vstopnine ni!

***

Dva petdeset-minutna dokumentarna film Ženska sta zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled bojev za pravice žensk v slovenskem prostoru. Povzemata dolgo pot bojev za enakopravnost, brisanje stereotipov, ekonomsko neodvisnost in za oblast nad lastnim telesom. Govorita o prizadevanjih za volilno pravico žensk, za pravico do izobraževanja, dela, enakega plačila, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, za civilni zakon in za brisanje družbeno pogojenih razlik. Filma osvetlita vlogo ženskih društev in položaj žensk v procesih družbenega osamosvajanja in ustvarjanja. Obravnavata  podobo matere, položaj podjetnic, umetnic,  kmečkih in delavskih žensk, vpliv  katoliške cerkve na odvisnost žensk,  vlogo žensk v vojnah, v socializmu in v kapitalizmu. Pojasnjujeta  pot do civilnega zakona, spregovorita o kontracepciji, menstruaciji, nasilju, kazenski zakonodaji  in številnih omejitvah, ki so jih ženske postopoma rušile.

Filma odstirata stereotipe in na pronicljiv način tketa portret današnje družbe in vloge žensk v njem.

Gre za prikaz pogumnih, vztrajnih in prevečkrat nevidnih korakov, ki  se nam danes  sicer zdijo samoumevni  –  a na tej poti ni bilo nič danega, ampak mnogo trdo priborjenega.

ŽENSKA; Ženska in njene pravice                                                                       

Avtorska glasba in glasbena oprema: Borja Močnik
Scenarij in režija: Majda Širca
Dokumentarna filma v dveh delih po 50 minut
Produkcija: Dokumentarni program, Kulturni in umetniški program RTVS 2015, 2016
Montaža: Zlatjan Čučkov
Snemalec: Jurij Nemec