You are currently viewing Znanost in družbe prihodnosti na letnem srečanju Slovenskega sociološkega društva

Znanost in družbe prihodnosti na letnem srečanju Slovenskega sociološkega društva

Med 18. in 19. oktobrom je na Bledu potekalo letno srečanje Slovenskega sociološkega društva pod naslovom “Znanost in družbe prihodnosti”. Osrednji predavatelj srečanja je bil ameriški sociolog in filozof prof. Steve Fuller z Univerze v Warwicku iz Združenega kraljestva. Govoril je o vlogi in nalogi sociologije v 21. stoletju. 

Letošnja novost je bila organizacija pred-dogodka srečanja – 17. oktobra je na Bledu potekala regionalna konferenca pod okriljem Mednarodnega sociološkega združenja, na kateri je SSD gostilo sociologe in sociologinje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije in spodbudilo dogovor za tesnejše znanstveno sodelovanje in sodelovanje socioloških društev regije.

V počastitev 100. obletnice Univerze v Ljubljani je na srečanju organizirana okrogla miza o položaju družboslovja in humanistike na UL, na kateri so sodelovali rektor UL, prof. dr. Igor Papič, prorektor Ul, prof. dr. Matjaž Krajnc, prof. dr. Ana Plemenitaš predsednica Programskega sveta interdisciplinarnega doktorskega študija Biomedicina prof. Tomaž Gubenšek, , dekan AGRFT in prof. dr. Ana Kučan iz Oddelka za krajinsko arhitekturo, Biotehniška fakulteta UL.

Letos je častni član Slovenskega sociološkega društva postal prof. dr. Ivan Bernik zaradi njegovega uspešnega in vidnega znanstvenega in pedagoškega dela na področju sociologije. Za dolgoletno uredništvo zbirke Vrednote v prehodu je priznanje prejel prof. dr. Niko Toš. Za uspešno delovanje in promocijo sociologije je  priznanje za znanstveno delo dobil Mirovni inštitut.

Društvo je posthumno podelilo priznanje za strokovno delo na področju sociologije Dragici Korade za podporo k uveljavljanju sociologije v praksi in prispevek k vidnosti sociologije v slovenskem javnem prostoru.

Ustvarjalkam in ustvarjalcem SNG Drama smo podelili priznanje za promocijo pomembnih socioloških tem v širši javnosti, in sicer za gledališko predstavo “Ali: Strah ti poje dušo” Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Letošnja prejemnica priznanja Sociološki up – za v dosedanjem delu izkazan sociološki potencial – pa je postala Marike Grubar. Na dogodku so se v društvu zahvalili dolgoletni sodelavki društva Ivani Kecman za delo in podporo delovanju Slovenskega sociološkega društva.

Na letošnjem srečanju je bilo izvoljeno tudi novo vodstvo SSD – nova predsednica društva je postala prof. dr. Hajdeja Iglič.

       

 

Organizacijo dogodka so podprli: