You are currently viewing Shod za znanost

Shod za znanost

• Post category:Aktualno / Novice
  • Reading time:2 mins read

Spoštovani kolegice in kolegi,

vabimo vas, da se v sredo, 19. aprila 2017, srečamo na Shodu za znanost in se tako simbolno povežemo s kolegicami in kolegi iz 600 mest po svetu, ki se bodo nekaj dni pozneje pod okriljem globalnega March for Science odkrito zavzeli za avtonomijo raziskovalne dejavnosti in spremembo raziskovalnih politik.

* * *

Vlado Republike Slovenije, Državni zbor in Državni svet bomo tako tudi javno opozorili,

da se pogoji in okoliščine za raziskovalno delo na raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah v Sloveniji zadnjih pet let vztrajno slabšajo;
da so zanemarjeni, okrnjeni ali močno podhranjeni vsi vidiki raziskovanja: od pomlajevanja raziskovalnih skupin in vlaganj v raziskovalno infrastrukturo do preživetja uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev, ter
da poleg zmanjšanega financiranja razvoj znanosti hromita tudi naraščajoči antiintelektualizem in zastarela zakonodaja, ki se ni spremenila že več kot dve desetletji.

Od Vlade RS bomo zahtevali, da poveča obseg in način financiranja raziskovalne dejavnosti ter omogoči prepotrebno in usklajeno spremembo zakonodaje.

V okviru tega do leta 2020 pričakujemo postopni dvig proračunskih sredstev na 1 % bruto nacionalnega proizvoda. Namesto postopnega prehoda na institucionalno financiranje, ki ga predvidevajo aktualna izhodišča MIZŠ, je treba nemudoma zagotoviti reden, predvidljiv in transparenten način institucionalnega financiranja.

Namesto »zakonodajnih izhodišč« potrebujemo resno zakonodajo, ki ne bo le regulirala, temveč predvsem omogočala, podpirala in spodbujala raziskovalno in inovacijsko dejavnost.

* * *
Spoštovani kolegice in kolegi, pričakujemo vas v sredo, 19. aprila, ob 14.30 na ploščadi pred Moderno galerijo v Ljubljani.

S spoštovanjem in pozdravi!

Organizacijski odbor predstavnikov iz naslednjih ustanov po abecednem redu:

Geološki zavod Slovenije, Inštitut Jožef Stefan, Inštitut za narodnostna vprašanja, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Pedagoški inštitut, Univerza v Ljubljani, Univerza v Novi Gorici, Univerza na Primorskem, Znanstvenoraziskovalni center SAZU