You are currently viewing Pogovor o treh novih knjigah

Pogovor o treh novih knjigah

Slovensko sociološko društvo in založba Studia humanitatis vabita na pogovor o treh knjigah slovenskih avtorjev

v sredo, 5. novembra 2014 ob 17. uri v Trubarjevo hišo literature (Stritarjeva 7, Ljubljana).

Janez Justin: Izbrani spisi: Filozofija, semiotika, pragmatika
Jure Mikuž: Poti k razumevanju podobe
Jože Vogrinc: Transverzala: Fragmenti historičnega materializma

Janez Justin (1951-2013), Izbrani spisi. Filozofija, semiotika, pragmatika. Razmišljanja zadevajo besedo, znak, izjavo, komunikacijo – orodja in orožja družboslovcev. V prvem delu so prispevki iz lingvistike, pragmatike, teorije komuniciranja in uporabne epistemologije, v drugem delu pa analize nekaterih antičnih filozofov kot pravira teh ved in njihovih povezav s sodobnimi teoretskimi tokovi. Avtorja in delo bo predstavila Eva Klemenčič.
Jure Mikuž, Poti k razumevanju podobe. Gre za zbir spremnih študij k temeljnim prevodom iz umetnostne zgodovine oz. antropologije likovnega. Delo zajema širok spekter študijskih portretov najbolj vplivnih umetnostno zgodovinskih teoretikov in presega tradicionalno pojmovanje umetnostne zgodovine, saj širi svoj razmislek v prostore podob, občinstva, družbene soodvisnosti in povezanosti. Knjigo bo predstavila ena od recenzentka (Neda Pagon ali Nadja Zgonik).
Jože Vogrinc, Transverzala, Fragmenti historičnega materializma. Serija kratkih teoretskih socioloških tekstov izjemne širine in lucidnosti. Ne spregleda nobene minorne teme in ne ustavi se pred nobenim velikim /svetim tekstom. Materiali za sociologijo, ko in če se bo spet pojavila v pravi podobi. Knjigo bo predstavil avtor in morda še kateri od recenzentov (Darko Štrajn, Lev Kreft).

Vabljeni!