You are currently viewing Odziv na monografijo »Ideološki konstrukti o cepljenju« avtorice Mateje Černič

Odziv na monografijo »Ideološki konstrukti o cepljenju« avtorice Mateje Černič

• Post category:Aktualno / Novice
  • Reading time:1 mins read

Na pobudo članov in članic Slovenskega sociološkega društva se odzivamo na publikacijo »Ideološki konstrukti o cepljenju« sociologinje dr. Mateje Černič iz Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Tematika cepljenja je poleg multidisciplinarne znanstvene obravnave, tudi predmet burne javne debate. Omenjeno delo, ki naj bi, po avtorici, predstavilo »kritično sociološko analizo cepljenja« je že doživelo negativno kritiko iz naravoslovnih krogov (v reviji Mladina). Prof. Mirjana Ule pa ugotavlja, da tudi presoja iz družboslovnega oz. sociološkega vidika kaže, da namesto znanstvene sociološke analize, ki bi prispevala k refleksiji pomembnega družbenega problema, gre za »slabo argumentirano polemiko nasprotnikov cepljenja«, ki v »pamfletsko-navijaškem pristopu, ne razkriva ideoloških konstruktov cepljenja, ampak je sama ideološki konstrukt« (glej: Mnenje o knjigi).

Naš odziv so 25. 4. 2018 objavili tudi v reviji Mladina.