You are currently viewing Begunke in begunci, dobrodošli

Begunke in begunci, dobrodošli

  • Post category:Aktualno / Novice
  • Reading time:2 mins read

480x290_Begunci_ReutersPredsedstvo Slovenskega sociološkega društva se pridružuje izjavi za javnost Študentskega sociološkega društva ŠSD SocioKlub in ŠSD Sociopatija v zvezi s prihodom beguncev in odzivi nanj. Ostro obsojamo vsakršno nestrpnost, ksenofobijo ter spodbujanje predsodkov in sovraštva do pripadnikov islamske veroizpovedi, ki smo jim, žal, priče zadnje čase v več članicah EU, tudi v Sloveniji.

Opozarjamo, da gre ne le za humanitarno krizo, temveč za kompleksen problem dolgotrajne nestabilnosti, vojn in nasilja na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, za katerega smo kot del Evrope soodgovorni. Zato pozivamo vse odločevalce in javnost k iskanju dolgoročnih in celostnih rešitev za to nemirno regijo, v prvi vrsti pa k sočutju in solidarnosti do ljudi, ki (le v manjši meri) prihajajo v Evropo, da bi ubežali smrti, nasilju in brezperspektivnosti. Zavračamo ograje in zidove, obsojamo policijsko nasilje, segregacijo in izolacijo beguncev – ta Evropa mora in zmore pokazati in ponuditi mnogo več v odnosu do kriznih žarišč po svetu.

Naj spomnimo, da naš razvoj in blaginja v veliki meri izhajata iz kolonizacije držav, ki so se danes znašle v vrtincu nasilja in propada temeljnih postulatov državnosti. Podpiramo protirasistični pohod „dobrodošli, begunci“, ki bo 9. septembra ob 17h v Ljubljani na Prešernovem trgu, kot podpiramo tudi vse pobude, ki vodijo v strpno in domišljeno soočanje s prihodom beguncev, vključno s pripravo dolgoročnih integracijskih programov.

Vabilo na protirasistični pohod

Izjava študentk in študentov sociologije