Vabilo na strokovno razpravo: Kam po krizi? po letu dni

  • Post category:Arhiv - dogodki
  • Reading time:2 mins read

Slovensko sociološko društvo
Sekcija za razvojne strategije
in
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Vabi na strokovno razpravo

Kam po krizi? po letu dni

V petek 8. aprila 2011, ob 12. uri ,
v Modro sobo (peto nadstropje) Filozofske fakultete (Aškerčeva 2, Ljubljana)

Kot uvodničarji bodo v razpravi sodelovali pripravljavke in pripravljavci dokumenta Kam po krizi?
Matjaž Hanžek, Dušan Plut in Marta Gregorčič;
sodelovala bosta še Anton Kramberger in Miroslav Stanojević;
razpravo bo povezoval Jože Vogrinc

Pred dobrim letom dni je bil objavljen dokument Kam po krizi?, ki je bistveno razširil in poglobil razmišljanje o strategijah družbenega razvoja Slovenije. Ni se namreč zadovoljil s prevladujočim mnenjem, da »izhod iz krize« pomeni vrnitev v nekakšno normalno stanje. Podvomil je v možnost trajne rasti v končnem okolju našega planeta. Strokovnjaki iz različnih disciplin so podvomili v versko dogmo vsemogočnosti trga in ekonomistično ideologijo.
Po letu dni ni videti nobenega vpliva tega dokumenta. V strokovnih javnostih se je dokument sicer bralo in se o njem pogovarjalo, ni pa opaziti, da bi nas zajela vnema, sprejeti izziv in pomagati ustvariti realistično, a drzno in dolgoročno strategijo družbenega razvoja, ali z ustvarjalno kritiko začeti delati alternativno strategijo.
Vsaj v naših vrstah smo prepričani, da razvojno strategijo krvavo potrebujemo in da je za ponovni začetek razprave o tem, kako jo narediti, najprimerneje, da se kot Ariadnine niti zaradi njegovega poguma oprimemo dokumenta Kam po krizi? Njegove ustvarjalce smo povabili, da pred nami najprej opravijo refleksijo lastnega dela s časovne distance in da potem skupaj razmislimo, kaj narediti, da do razvojne strategije pridemo.
Kaj lahko naredimo in kaj moramo storiti v socioloških vrstah? Vsaj že dobro desetletje v Sloveniji ni bilo celostne raziskave družbene strukture Slovenije, njene dinamike in razvojnih alternativ. Na kakšnih podatkih torej temeljijo razvojni ukrepi države in kam dejansko peljejo? Kako se lahko sociologija z obrobja prebije v osrčje načrtovanja družbenega razvoja in koga vse moramo pritegniti k skupnemu razmišljanju?

Vljudno vabljeni!