You are currently viewing Vabilo na pogovor ob knjigi Datafied Childhoods: Data Practices and Imaginaries in Children’s Lives

Vabilo na pogovor ob knjigi Datafied Childhoods: Data Practices and Imaginaries in Children’s Lives

  • Post category:Novice
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor ob knjigi

»Datafied Childhoods: Data Practices and Imaginaries in Children’s Lives« avtoric Giovanne Mascheroni in Andre Siibak. Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo potekal v sredo, 12. aprila ob 17. uri v Pritličju. S soavtorico knjige Andro Siibak se bo pogovarjala Urška Henigman.

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.

*****

Knjiga »Datafied Childhoods: Data Practices and Imaginaries in Children’s Lives« opisuje odraščanje v upodatkovljenem vsakdanu. Avtorici v njej raziskujeta, kako digitalni mediji, z internetom povezane naprave, kot so denimo igrače in pametni zvočniki, algoritmi in umetna inteligenca oblikujejo kontekste odraščanja, pa tudi z digitalnimi mediji povezane prakse otrok, ter njihovih družin in edukatork. Zanima ju izkušnja sodobnega otroka, odraščajočega z / skozi digitalne medije, pri čemer osvetlita, kako se ob tem spreminjajo tudi starševske prakse, družine in izobraževanje – z eno besedo, družba.

Ob zavedanju, da so si otroci in otroštva lahko zelo raznoliki ne glede na njihovo vpetost v digitaliziran medijski vsakdan, avtorici kritično motrita upodatkovljenost, ki najmlajše danes ujame že ob rojstvu. V študiji, ki jo predstavlja knjiga, avtorici opazita, da so domovi, šole in mesta vedno bolj opremljeni s pametnimi tehnologijami, ki zbirajo podatke o uporabnikih in okolju ter pojasnjujeta, kako ti podatki skozi tehnološke infrastrukture in komunikacijske prakse vsakdanje življenje sooblikujejo – tudi denimo socializacijo, učenje, razvoj, izražanje in socialne interakcije.

 

Vabljene_i.

 

Komentirajte prispevek