You are currently viewing Vabilo na 3. srečanje sekcije za sociologijo časa na temo dolgožive družbe

Vabilo na 3. srečanje sekcije za sociologijo časa na temo dolgožive družbe

  • Post category:Novice
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Vljudno vas vabimo na 3. srečanje sekcije Sociologija časa, ki bo 18.maja ob 17 uri  v Mestni knjižnici Otona Župančiča Kersnikova 2/1 (vhod s pasaže Slovenske ulice ali Gosposvetske ulice).

Tokrat ga sekcija za sociologija časa soorganizira skupaj z zavodom OPRO, ki ga vodi dr. Otto Gerdina. Do soorganizacije je prišlo, ker so oboji načrtovali razpravo na isto temo ob istem času. Na zadnjem srečanju sekcije so se dogovorili tudi za trajno sodelovanje secije Sociologija časa in Zavoda OPRO pod vodstvom dr. Otta Gerdine zaradi tematike, ki je skupna obema institucijama.

Kot uvodno govorko na 3.srečanje/posvet smo povabili dr. Jano Javornik z Univerze v Leedsu, ki je pripravila uvodne teze:

Povzetek uvodnega predavanja:

Uvodni del bo ponudil kratek pregled, kako se različne države soočajo s kompleksnimi problemi pomanjkanja delovne sile, staranja, migracij, spreminjanja generacij. Kako, za razliko od Slovenije, hitreje investirajo v reorganizacijo in avtomatizacijo dela, v inovativne rešitve za privabljanje in ohranjanje kadrov. Temeljito spreminjajo pogled na delavca; človeški kapital, kot vsak omejen resurs, dobiva višjo vrednost. Kako nekatere že razumejo lažno prepričanje, da je količina razpoložljivega dela v gospodarstvu fiksna in da se tega da enostavno razporediti na večje ali manjše število zaposlenih oz. da lahko upokojeno delavko enostavno nadomestimo z začetnikom. Pogledali bomo tudi, ali in kako razumejo, da bo svet v vsega nekaj desetletjih izgledal precej drugače kot danes in zakaj ob že doseženi visoki družbeni blaginji razmišljajo tudi o kakovosti življenja vzdolž življenjskega cikla. Pokazali bomo, da je staranje družb posledica kompleksnih družbenih procesov in ne osamljen problem ene demografske populacije.

Sledi okrogla miza, ki jo bo vodil dr. Otto Gerdina in v kateri bodo kot sogovorke sodelovale:  dr. Jana Javornik, dr. Vesna Leskošek in Frančiška Ćetković (sindikat upokojencev Slovenije).

 

 

Komentirajte prispevek