Kristusove neveste

  • Post category:Arhiv - dogodki
  • Reading time:2 mins read

Slovensko sociološko društvo, sekcija za spol in družbo

vabi na predstavitev knjige dr. Sonje Bezjak

KRISTUSOVE NEVESTE

v sredo, 5. oktobra 2011, ob 17. uri v Trubarjevo hišo literature.

Delo s podnaslovom »Žensko redovništvo na Slovenskem v 20. stoletju«, ki ga je izdala Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, bosta predstavila recenzenta (dr. Marjan Smrke, dr. Maca Jogan, ki bo tudi vodila potek dogodka) in seveda avtorica (dr. Sonja Bezjak), za kulturno popestritev (»dodano vrednost«)  pa bo poskrbel dramski igralec, g. Polde Bibič.

Za intelektualno predjed pa samo dva odlomka iz recenzij:

Delo je pomemben prispevek k slovenski sociologiji religije. Redovništvo, ki je že stoletja stalnica slovenskega družbenega življenja, je z njenim delom dobilo sociološko interpretacijo, ki je taka v pravem pomenu besede, saj razkriva družbene okoliščine in dejavnike navidez povsem osebnih prepričanj in radikalnih celoživljenjskih odločitev.

Iz recenzije dr. Marjana Smrketa

Delo je pionirskega značaja, saj se v sociologiji ni doslej še nihče tako celovito in analitsko poglobljeno ukvarjal s to tematiko. Spoznanja, do katerih je prišla avtorica, lahko prispevajo k boljšemu razumevanju ženskega redovništva in tudi širših okoliščin upravljanja (zmanjševanja ali krepitve) spolne in socialne neenakosti.

Iz recenzije dr.  Mace Jogan

Vljudno vabljeni!