You are currently viewing Izjava SSD ob ruskem napadu na Ukrajino

Izjava SSD ob ruskem napadu na Ukrajino

Izjava Slovenskega sociološkega društva ob ruskem napadu na Ukrajino

Slovensko sociološko drušvo se pridružuje pozivoma Evropskega sociološkega združenja (ESA) in Mednarodnega sociološkega združenja (ISA) k takojšnji prekinitvi vojaških spopadov v Ukrajini. Ob tem izražamo globoko zaskrbljenost zaradi nadaljnjega poglabljanja ruske vojaške ofenzive in obsojamo vse pogostejše napade na civilne cilje. Vojna nikoli ne predstavlja sprejemljive rešitve za reševanje geostrateških nesoglasij in je v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarjamo kot znanstvena skupnost.  Sociološko raziskovanje je pokazalo, da je mir tesno povezan z demokracijo;  demokratične države se pri reševanju medsebojnih sporov praviloma ne zatekajo k uporabi vojaške moči.

Slovensko sociološko društvo je solidarno z ukrajinskimi družboslovci in tudi z našimi kolegi v Ruski federaciji in Belorusiji, ki so dvignili svoj glas proti vojni, v obrambo demokracije in človekovih pravic. Mednarodna sociološka skupnost, ki šteje več kot pet tisoč sociologov in sociologinj, je odločena prispevati h krepitvi mednarodnega dialoga in oblikovanju kritičnega odnosa do vojne agresije s sredstvi, ki so ji na voljo, t. j. na družbenih omrežjih, znanstvenih srečanjih in v publikacijah.

V znak protesta se je izvršni odbor Mednarodnega sociološkega združenja odločil odpovedati svoje letošnje srečanje v Rusiji. Sociologi se bomo vrnili v Rusijo, ko bo v Ukrajini prevladal mir.

Ljubljana, 7. marec 2022

 

 

Komentirajte prispevek