Brodolom univerze, brodolom družboslovja

• Post category:Arhiv - dogodki
  • Reading time:2 mins read

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigi

Michela Freitaga Brodolom univerze in drugi eseji iz politične epistemologije (Sophia, 2010)

v sredo, 7. marca 2012 ob 17. uri

v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi ul. 7 v Ljubljani

Delo Brodolom univerze in drugi eseji iz politične epistemologije je heideggerjansko-durkheimovska kritika položaja sodobne univerze in družbenih znanosti. Freitag ugotavlja, da so bile družbene vede v moderni dobi utemeljene normativno in so prispevale k prizadevanjem za umno urejanje družbe. Danes so opustile povezovalni normativni horizont in se razdrobile v skupek socialnih tehnik. Socialne tehnike so priročne za sektorsko upravljanje, ne omogočajo pa mišljenja družbe. Aplikativno servisiranje naročnikov je zamenjalo kritične teoretske razprave. Preobrazbo spodbuja politika financiranja visokošolske in raziskovalne sfere, toda ti procesi izvirajo tudi iz samih znanosti in univerze.

Freitagova diagnoza, ki je bila napisana pred 20 leti, nastavlja ogledalo današnji slovenski univerzi in družbenim vedam, vključno s sociologijo. Ali sociologi še zmorejo sociološko misliti sami sebe in svoje poklicne prakse?

Z interpretacijo knjige in z lokalno analizo aktualnih tem, ki jih knjiga obravnava, se bodo spoprijeli Rastko Močnik, Tomaž Sajovic, Primož Krašovec in Gorazd Kovačič.

Ob pogovoru bo mogoče kupiti knjigo Brodolom univerze po znižani ceni.

Vljudno vabljeni!