Blaginja pod pritiski demografskih sprememb

  • Post category:Arhiv - dogodki
  • Reading time:2 mins read

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o zborniku

Blaginja pod pritiski demografskih sprememb

(ur. Srna Mandič in Maša Filipovič Hrast, FDV, 2011)

v sredo, 5. decembra 2012 ob 17.00 v Trubarjevi hiši literature
(Stritarjeva 7, Ljubljana).

Na pogovoru bodo sodelovali urednici in avtorji prispevkov,
Srna Mandič, Maša Filipovič Hrast, Matic Kavčič in Majda Pahor.

Zbornik predstavlja, kaj vse prinaša staranje na različnih področjih blaginje v Sloveniji, pa tudi raznolikost tega področja v Evropi. Medtem ko javnost razpravlja le o pokojninski reformi, knjiga govori o širših spremembah sodobnih držav blaginje in o tem, kako to vpliva na kakovost življenja starejših na področjih zdravja, stanovanj, oskrbe, stikov, socialne izključenosti in tveganj v vsakdanjem življenju.

Srna Mandič bo govorila o razlikah med skupinami evropskih držav v teži bremena demografskih sprememb ter v odzivih sistemov blaginje. Posebej bo izpostavila ogromne razlike med skandinavskimi in južnoevropskimi državami. Maša Filipovič Hrast bo spregovorila o socialni izključenosti starejših na področju zdravja in dostopa do zdravstva, revščine in materialne prikrajšanosti, stanovanja, lokalnega prostora ter medsebojnih odnosov.

Matic Kavčič bo predstavil vsakdanja tveganja starejših ljudi, in sicer zdravstvena, finančna, socialna in struktura tveganja ter njihovo medsebojno povezovanje ter vpliv na izgubo neodvisnosti kot temeljnega tveganja starejših.

Majda Pahor bo prikazala zdravstveni vidik kakovosti življenja starejših. Za Slovenijo sta značilni nižja samoocena zdravja in visoka prisotnost težav v vsakdanjem življenju zaradi dolgotrajnih zdravstvenih problemov, dostopnost zdravstvenega varstva pa je boljša kot v novih članicah, a bistveno slabša kot v starih članicah EU.

Na predstavitvi bo mogoče kupiti knjigo po znižani ceni.