You are currently viewing [5. 12.] Vabilo na pogovor v THL o knjigi Reprodukciija: Elementi za teorijo poučevanja

• Post category:Novice
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja,

avtorjev

Pierra Bourdieuja in Jeana Clauda Passerona

O knjigi bodo spregovorile_i

Slavko Gaber, dr. Veronika Tašner in dr. Matjaž Poljanšek,

ki bo pogovor tudi moderiral.

Pogovor bo v četrtek, 18. novembra 2021, ob 16. uri na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 858 0804 1502)

Knjigo, ki jo končno lahko beremo v slovenskem jeziku, sta avtorja pripravila skupaj, in to v času, ko skupina, ki se je med ekspanzijo visokega šolstva v Evropi in poudarjeno tudi v Franciji razvijala kot del notranje razlikujoče se VI. sekcije École pratique v Centru za evropsko sociologijo, ni poskušala domisliti le vloge sociologije vzgoje, ampak, ambiciozno, tudi metodološke in konceptualne podstati sociologije kot znanosti sploh. Za Reprodukcijo tako še bolj kot za Dediče, tudi metodološko, velja paradigmatska premestitev poudarka v razrednih bojih iz polja spoprijemov za upravljanje s »produkcijskimi sredstvi« v polje spoprijemov za hegemonijo v polju simbolnega.

Passerona in Bourdieuja v tem obdobju več kot očitno okupirajo preučevanje, pojasnjevanje in prikazovanje ter razkrivanje mehanizmov, s katerimi šola sodeluje pri reprodukciji neenakosti med razredi, pri tem pa neenakosti legitimira kot šolske in hkrati zanika njihove družbene dimenzije.

Vabljene_i.

Komentirajte prispevek